снимка PixabayПовече от половината запитани в проучване българи смятат, че ще

...
снимка PixabayПовече от половината запитани в проучване българи смятат, че ще
Коментари Харесай

Според запитване: Повече от половината българи смятат, че има полза от въвеждането на еврото

снимка Pixabay

Повече от половината запитани в изследване българи считат, че ще има изгода от въвеждането на еврото.

В България 52% от хората считат, че въвеждането на еврото ще бъде позитивна стъпка. Това сочат данните от последното изследване на Евробарометър, извършено в седемте страни членки, които към момента не са се включили към еврозоната  - България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция, съобщи през днешния ден.бг.

Като цяло 57 % от респондентите в изследването поддържат въвеждането на еврото в своята страна, като най-положително е мнението в Румъния (75 %) и Унгария (69 %).

Според 43% от интервюираните въвеждането на общата европейска валута ще се отрази отрицателно.

Цели 69% от българите се притесняват, че промяната на лв. с еврото ще докара до нарастване на цените.  

Половината считат, че с оставянето на лв. в историята – контролът върху националната стопанска система ще бъде окончателно изгубен.

Всеки втори българин декларира, че е добре осведомен по отношение на общоевропейската валута. 84% от запитаните са показали, че към този момент са употребявали евро.

Хората са разграничени съвсем на половина по отношение на позитивните и негативните резултати за България, откакто валутата влезе в обращение. Мнозинството от интервюираните обаче са на мнение, че страната ни не е подготвена да одобри еврото като национална валута.

1/5 от българите въобще не желаят да се разделят с лв.. 17% желаят това да стане допустимо най-късно, а 25% - допустимо най-скоро.

Голямо болшинство от интервюираните жители на Европейски Съюз (60 %) считат, че еврото има позитивни последствия за страните, които към този момент го употребяват.

52 % от далите отговор като цяло освен са по-положителни във връзка с последствията, които въвеждането на еврото би имало за тяхната страна, само че повече от половината (55 %) декларират, че въвеждането на еврото би имало и позитивни последствия персонално за тях.

Във всички изследвани страни членки, като се изключи Чехия, се следи нарастване на каузи в интерес на въвеждането на еврото спрямо 2020 година

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР